افزایش سن امری بیولوژیکی و اجتناب ناپذیر است اما راه هایی برای به عقب انداختن و کاهش سرعت آن وجود دارد. در حالت طبیعی پیر شدن باید زمانی برای استراحت و لذت بردن از ثمرات کار باشد.البته پیری جنبه تاریک تری هم دارد که اغلب با بیماری مرتبط است. در هر ثانیه سلول های بدن شما میلیارد ها واکنش شمیایی انجام میدهند که عملکرد های ضروری برای زندگی را تامین میکند و شبکه متابولیک به هم پیوسته ای را شکل میدهد، این شبکه سلول ها را قادر به رشد،تکثیروترمیم خود میکند و هرگونه اختلال درآن باعث روند پیری میشود.
سوالی که اینجا پیش میآید این است که آیا پیری باعث کاهش متابولیک میشود؟ یا اختلال درمتابولیک باعث تسریع روند پیری؟ شاید هم هردو.
البته که الان این سوال مثل پرسش( اول مرغ بوده است یا تخم مرغ؟)میباشد. چون در ابتدا لازم است بدانیم که چگونه فرایندهای متابولیکی بدن ما در طول افزایش سن و یا بیماری ها به مشکل میخورند؟
در این گزارش به بررسی رابطه پیچیده بین متابولیسم،پیری و استرس میپردازیم تا در نهایت راهبردهایی را برای ترویج پیری سالم و زندگی پرتحرک وچالاک ارائه بدهیم.
ارتباط بین متابولیسم وپیری
افزایش سن مهم ترین عامل خطر برای بسیاری از بیماری های شایع در جامعه است. بیماری هایی از قبیل دیابت،سرطان،بیماری های قلبی عروقی و اختلالات عصبی.یک عامل کلیدی در پس شروع همه این مشکلات وجود دارد و آن اختلال در هومئوستاز سلولی و متابولیسم و تعادل است؛ یعنی بر هم خوردن هومئوستاز(محیط داخلی بدن) که این امر، بدن را بی ثبات کرده و منجر به عدم تعادل آن میشود و در نهایت باعث مجموعه مشکلاتی برای سلامتی از جمله اختلالات متابولیک،بیماری های مزمن و اختلال در عملکرد سلولی میشود که به پیری سرعت میبخشد.
مکانیزم پیر شدن سلول ها
متابولیسم مختل،با بسیاری از نشانه های سلول های پیر، مانند کوتاهی تلومر(آسیب به لایه محافظتی انتهای کروموزوم ها) بی ثباتی ژنومی و تمایل به ایجاد جهش های ژنتیکی مرتبط است. متابولیسم را می توان به دو فرآیند کلی تقسیم کرد: آنابولیسم یا ساختن مولکول ها و کاتابولیسم یا شکستن مولکول ها.
چطور پیری را به تعویق بیاندازیم؟
به طور کلی می توانید با فعال ماندن، خوب غذا خوردن و خوابیدن و مراجعه منظم به پزشک از سلامت جسمانی خود حمایت کنید. با تعامل با خانواده و دوستان، تلاش برای مثبت ماندن و شرکت در فعالیت هایی که از آن لذت میبرید، مراقب سلامت روان خود باشید. در ادامه به چند توصیه در رابطه با عدم پیری زودهنگام میپردازیم.
مراقب آنچه می خورید و می نوشید باشید
کاملا واضح است که داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای سلامتی، انرژی و پیشگیری از بیماری ها بسیار مهم است. یک رژیم غذایی ایده آل باید دارای چربی اشباع کم، میوه و سبزیجات، غلات سبوس دار، ماهی های چرب و مقدار کمی لبنیات کم چرب و گوشت بدون چربی باشد.
فراموش نکنید که برای جلوگیری از کم آبی بدن، مقدارمناسبی آب بنوشید، بر اساس آخرین توصیه های اعلام شده و البته وابسته به مقدار فعالیت،سن فرد و دمای هوا،توصیه به مصرف ۲.۷ لیتر اب برای زنان و ۳.۷ لیتر برای مردان میشود ، مصرف کمتر از این مقدار می تواند باعث احساس خستگی و سرگیجه و .. شود. چای، قهوه و آب میوه نیز به هیدراته ماندن شما کمک می کند، اما از نوشیدنی های گازدار شیرین خودداری کنید.
از بستن بند کفشتان شروع کنید
ورزش روزانه به شما کمک می کند تا قوی و سالم بمانید. این امر خطر ابتلا به چاقی، بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت و حتی سرطان را کاهش می دهد. فعال ماندن نیز می تواند عزت نفس شما را افزایش دهد، خواب شما را بهبود بخشد و انرژی بیشتری به شما بدهد. دستورالعمل های پزشکی توصیه می کند که افراد مسن ۱۵۰ دقیقه فعالیت با شدت متوسط در هفته و همچنین دو بار در هفته ورزش های قدرتی انجام بدهند. اگراین کار برای شما سخت به نظر میرسد، از کارهای کوچک شروع کنید تا با قوی تر شدن به سلامتی خود کمک کنید.
مراقب دندان های خود باشید
دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان با از بین بردن تکه های غذا و پلاک از بین دندان ها به پیشگیری از بیماری های لثه کمک می کند.
اگرذرات غذا بین دندان ها باقی بماند، ممکن است باعث زخم یا خونریزی لثه بشود و بیماری لثه نیز می تواند با دیابت، سکته، بیماری قلبی و آرتریت روماتوئید مرتبط باشد.در نهایت معاینات منظم دندان پزشکی داشته باشید.
از پزشک خود نهایت استفاده را ببرید
این ایده خوبی است که برای بررسی فشار خون و سطح کلسترول خود، آزمایشهای معمولی را نزد پزشکان انجام دهید. در حالی که آنجا هستید، چرا از پزشک خود در مورد تزریق آنفولانزای فصلی سؤال نمی کنید؟ پس از رسیدن به ۶۵ سالگی، ابتلا به آنفولانزا شما را در معرض خطر مشکلات جدی تری قرار می دهد،
خواب خود را مرتب کنید
بسیاری از افراد بزرگسال در خوابیدن مشکل دارند. این مورد می تواند احساس خستگی در شما ایجاد کند و برخلق و خوی شما تأثیر بگذارد. با کاهش چرتهای روزانه، ایجاد برنامههای روتین قبل از خواب، از بیخوابی شبانه جلوگیری کنید. هر شب در ساعتی معین به رختخواب بروید. قبل از رفتن به رختخواب یک نوشیدنی گرم مانند چای بابونه یا شیر داغ را امتحان کنید.
سیگار را ترک کنید
سیگار کشیدن با طیف وسیعی از مشکلات مختلف سلامتی از جمله بیماری قلبی، سرطان ریه و برونشیت مرتبط است. خبر خوب این است که اگر بدون در نظر گرفتن سن خود سیگار را ترک کنید، گردش خون، ظرفیت ریه و سطح انرژی شما بهبود می یابد.
ارتباط اجتماعی باشید
گذراندن وقت با افراد دیگر می تواند از احساس تنهایی یا اضطراب شما جلوگیری کند. اگر متوجه شدید که دیگر قادر به انجام کارهایی نیستید که قبلا انجام می دادید، سعی کنید سرگرمی ها و علایق جدیدی ایجاد کنید یا به کارهای داوطلبانه فکر کنید. اگر نمیتوانید دائما بیرون بروید بد نیست تماس های صوتی و تصویری با نزدیکان خود برقرار کنید.
تست های بینایی و شنوایی را عقب نیاندازید
با افزایش سن، شنوایی و بینایی ما تحت تأثیر قرار می گیرد، بنابراین مهم است که به طور منظم آنها را بررسی کنیم. کم شنوایی در افراد مسن شایع است، بنابراین اگر مجبورید تلویزیون را با صدای بلند گوش دهید یا در مکالمات خود دچار مشکل میشوید به پزشک مراجعه کنید. اگر بالای ۷۰ سال سن دارید، هر سال و اگر زیر ۷۰ سال هستید هر دو سال یکبار چشمان خود را چک کنید. این بدان معناست که تغییرات در بینایی شما قابل اصلاح است و هر مشکلی قبل از اینکه بر بینایی شما تأثیر جدی بگذارد قابل تشخیص است.
«این گزارش خلاصه ای از مطالب (theconversation) و (Ageuk) میباشد.»
ترجمه: یکتا امیری
نظر شما